MAKARON DOMOWY Z POMIDORAMI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
20 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
40,00 dag
Mąka
4,00 szt.
Jajko
75,00 dag
Pomidor
1,00 dag
Estragon
1,00 dag
Bazylia
4,00 dag
Ząbek czosnku
6,00 dag
Oliwa
1,00 szt.
Natka pietruszki
40,00 dag Mąka4,00 szt. Jajko75,00 dag Pomidor1,00 dag Estragon1,00 dag Bazylia4,00 dag Ząbek czosnku6,00 dag Oliwa1,00 szt. Natka pietruszki
MAKARON DOMOWY Z POMIDORAMI
  1. Mąkę przesiać na stolnicy, uformować wianuszek. Jaja umyć. Wylewać kolejno ich zawartość do miseczki. Masę jajeczną wlać do wgłębienia w mące, zarobić ciasto nożem, dodając nieco wody.
  2. Zagnieść ręką twarde ciasto, dobrze wyrabiając. Ciasto powinno być gładkie, lśniące, z drobnymi otworkami na przekroju. Rozwałkować jak najcieniej.
  3. Rozwałkowane placki lekko oprószyć mąką, rozłożyć pojedynczo na czystym płótnie i pozostawić, aby nieco przeschły.
  4. Świeże pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórek. Pomidory mrożone umyć, zdjąć z nich skórkę. Obrane pomidory pokrajać w plastry, usmażyć na patelni z rozgrzanym olejem lub oliwą (ewentualnie smalcem).
  5. W trakcie smażenia dodać drobno posiekany czosnek, posiekane świeże zioła lub rozkruszone suszone, oprószyć pieprzem i chilli, przyprawić solą i odrobiną cukru.
  6. Podsuszone placki zwijać w ścisłe rulony i krajać cienki makaron, rozrzucając go po stolnicy. Ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody.
  7. Odcedzić, wyłożyć na półmisek, obłożyć pomidorami, posypać posiekaną pietruszką. Podawać z dodatkiem surówki z zielonej sałaty lub świeżej białej kapusty.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*