ŁAZANKI ZAPIEKANE W MLEKU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
10 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
4,00 dag
Masło
3,00 szt.
Żółtko
3,00 szt.
Jajko
40,00 dag
Mąka
1,00 l
Mleko
20,00 dag
Świeży twaróg
4,00 dag
Bułka tarta
1,00 szt.
Natka pietruszki
4,00 dag Masło3,00 szt. Żółtko3,00 szt. Jajko40,00 dag Mąka1,00 l Mleko20,00 dag Świeży twaróg4,00 dag Bułka tarta1,00 szt. Natka pietruszki
ŁAZANKI ZAPIEKANE W MLEKU
  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Jaja umyć, osuszyć. Kolejno wylewać do miseczki. Masę jajeczną wlać do środka wianuszka uformowanego z mąki, dodać nieco wody, zarobić ciasto nożem, zagnieść rękami, dokładnie wyrabiając.
  2. Przygotowane ciasto rozwałkować bardzo cienko. Pozostawić, żeby lekko podeschło. Pokrajać w paski szerokości około 1 cm. Paski pokrajać w kwadraciki.
  3. Zagotować mleko. Do wrzątku wsypać łazanki, zamieszać, utrzymywać w stanie wrzenia przez 2—3 minuty, odcedzić, wymieszać z masłem i twarogiem.
  4. Żółtka lekko podbić trzepaczką, ubijając połączyć z mlekiem (odcedzonym po ugotowaniu łazanek).
  5. Łazanki przyprawić do smaku solą, wyłożyć na żaroodporny półmisek, wyrównać powierzchnię, zalać mieszaniną mleka z żółtkami, posypać tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec, rumieniąc lekko.
  6. W trakcie zapiekania łazanki wchłoną mleko. Zapieczoną potrawę posypać pietruszką lub koperkiem. Podawać z dodatkiem szpinaku.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*