KOTLETY Z KASZY JĘCZMIENNEJ W SOSIE

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
25,00 dag
Kasza jęczmienna
5,00 dag
Grzyby suszone
10,00 dag
Cebula
1,00 łyż.
Tłuszcz
1,00 szt.
Jajko ugotowane na twardo
1,00 szt.
Jajko
10,00 dag
Bułka tarta
4,00 łyż.
Posiekana zielona pietruszka
1,00 łyż.
Smalec
25,00 dag Kasza jęczmienna5,00 dag Grzyby suszone10,00 dag Cebula1,00 łyż. Tłuszcz1,00 szt. Jajko ugotowane na twardo1,00 szt. Jajko10,00 dag Bułka tarta4,00 łyż. Posiekana zielona pietruszka1,00 łyż. Smalec
KOTLETY Z KASZY JĘCZMIENNEJ W SOSIE
  1. Kaszę perłową przebrać, umyć, osączyć. Grzyby umyć namoczyć na kilka godzin i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić. Zagotować 3 1/2 szklanki płynu {woda z wywarem z grzybów) z dodatkiem 1/3 łyżki tłuszczu, osolić.
  2. Do wrzątku wsypać kaszę, ugotować na sypko tak jak pęcak, ostudzić. Ugotowane grzyby pokrajać drobniutko. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, osolić, podgrzewać na suchej patelni, mieszając.
  3. Gdy cebula zmięknie i zacznie żółknąć, dodać 2/3 łyżki tłuszczu, podrumienić, dodać grzyby, wymieszać, chwilę poddusić. Jajko na twardo drobno posiekać, dodać do grzybów.
  4. Ostudzoną kaszę zemleć w maszynce do mięsa, wymieszać z grzybami i zieloną pietruszką, dodać surowe jajko i około 1/3 tartej bułki, wyrobić dokładnie masę, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  5. Z przygotowanej masy uformować wałek, pokrajać w poprzek w plastry, formować okrągłe kotlety, otaczając w tartej bułce. Przygotowane kotlety ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem.
  6. Powierzchnię każdego kotleta posmarować tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumiemić równomiernie. Najsmaczniejsze będą oczywiście kotlety smażone, pociąga to za sobą jednak zużycie większej ilości (ok. 10 dag) smalcu łub oleju.
  7. Pieczone bądź smażone kotlety podaje się z dodatkiem sosu koperkowego lub pomidorowego i z surówkami, np. z sałatą.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*