KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I SERA

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
25 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
20,00 dag
Kasza gryczana
1,00 łyż.
Tłuszcz
2,00 szt.
Jajko
30,00 dag
Ser biały
5,00 dag
Bułka tarta
3,00 dag
Smalec
20,00 dag Kasza gryczana1,00 łyż. Tłuszcz2,00 szt. Jajko30,00 dag Ser biały5,00 dag Bułka tarta3,00 dag Smalec
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I SERA
  1. Kaszę odsiać na gęstym sicie, przebrać, usuwając zanieczyszczenia. Zmierzyć objętość kaszy. Zagotować objętościowo dwa razy tyle wody, dodać 1 łyżkę tłuszczu, osolić. Do wrzątku wsypać kaszę, zamieszać, ugotować na półsypko. Ostudzić.
  2. Biały ser i ostudzoną kaszę zemleć w maszynce do mięsa. Jaja umyć, wylewać kolejno do miseczki Przygotowane jaja dodać do masy serowej, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Z przygotowanej masy formować okrągłe kotlety, otaczając w tartej bułce. Uformowane kotlety wkładać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, smażyć po obu stronach. Usmażone wstawić na kilka minut do piekarnika, żeby ,,doszły”.
  4. Ułożyć na ogrzanym półmisku, ozdobić listkami pietruszki lub jarmużu. Podawać z dodatkiem sosu grzybowego, śmietanowego lub koperkowego i z surówkami. Najodpowiedniejsza będzie surówka z pomidorów.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*