KLUSKI PTYSIOWE Z GRZYBAMI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
15 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Obiad
Autor
Opublikowano
25,00 dag
Mąka
10,00 dag
Masło
0,50 l
Woda
4,00 szt.
Jajko
30,00 dag
Pieczarki
6,00 dag
Tłuszcz
20,00 dag
Cebula
12,00 dag
Śmietana
25,00 dag Mąka10,00 dag Masło0,50 l Woda4,00 szt. Jajko30,00 dag Pieczarki6,00 dag Tłuszcz20,00 dag Cebula12,00 dag Śmietana
KLUSKI PTYSIOWE Z GRZYBAMI
  1. Mąkę przesiać. Jaja umyć. Zagotować wodę z dodatkiem masła, gdy zawrze, odstawić, wsypać mąkę, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, uważając, by nie powstały grudki. Mieszając, podgrzewać chwilę na małym ogniu. Masa powinna stać się jak gdyby „przejrzysta”.
  2. Wówczas odstawić, ubijać ciasto łyżką, dodając kolejno po sztuce jaja. Po dodaniu każdego trzeba ubijać łyżką tak długo, aż powstanie gładka jednolita masa. Dopiero wówczas można dodać kolejne jajko. Przygotowane pulchne ciasto pozostawić w spokoju na 10—20 minut.
  3. Pieczarki oczyścić, umyć, drobno poszatkować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, dusić z dodatkiem tłuszczu do chwili, aż zmięknie i zacznie żółknąć. Wówczas dodać pieczarki lub inne grzyby, wymieszać, udusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać śmietanę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wkładać kluski, formując je — tak jak kluski kładzione — nożem lub metalową łyżką, zwilżoną każdorazowo w wodzie. Gotować pod przykryciem, utrzymując w stanie wrzenia 6—8 minut.
  5. Ugotowane kluski odcedzić, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać równomiernie uduszonymi grzybami. Od razu podawać z dodatkiem zielonej sałaty jako danie podstawowe na obiad czy kolację.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*