KLUSKI KŁADZIONE Z SEREM

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
15 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
40,00 dag
Mąka
2,00 szt.
Jajko
0,20 l
Woda
5,00 dag
Słonina
20,00 dag
Ser biały
40,00 dag Mąka2,00 szt. Jajko0,20 l Woda5,00 dag Słonina20,00 dag Ser biały
KLUSKI KŁADZIONE Z SEREM
  1. Jaja umyć, wylewać kolejno ich zawartość do kubka. Mąkę przesiać do głębokiej miski, uformować wianuszek, wlać jaja, wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, dodając stopniowo mleko lub wodę.
  2. Ciasto można wyrobić również mechanicznie, wykorzystując przystawkę w kształcie litery S. Słoninę pokrajać w drobną kostkę, stopić, lekko rumieniąc. Ser utrzeć na tarce z dużymi otworami.
  3. Zagotować osoloną wodę. Partiami ciasto wykładać na zwilżoną deseczkę. Nożem lub metalową łyżką, zwilżoną wodą, formować podłużne kluski, wrzucając do wrzącej wody.
  4. Ugotować w przykrytym rondlu, pamiętając, aby po zawrzeniu klusek zmniejszyć dopływ ciepła. Ugotowane kluski odcedzić, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać równomiernie słoniną, posypać tartym serem. Podawać od razu po ugotowaniu z dodatkiem surówek.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*