KARP PO POZNAŃSKU

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
80 minut
Porcje
4 osoby
Autor
Opublikowano
100,00 dag
Karp
25,00 dag
Włoszczyzna bez kapusty
1,00 szt.
Ziele angielskie
2,00 szt.
Liść laurowy
1,00 dag
Masło
1,00 dag
Mąka
0,13 l
Wino czerwone
5,00 dag
Pierniki
5,00 dag
Rodzynki
2,00 dag
Migdały
1,00 szt.
Cytryna
1,00 łyż.
Cukier
100,00 dag Karp25,00 dag Włoszczyzna bez kapusty1,00 szt. Ziele angielskie2,00 szt. Liść laurowy1,00 dag Masło1,00 dag Mąka0,13 l Wino czerwone5,00 dag Pierniki5,00 dag Rodzynki2,00 dag Migdały1,00 szt. Cytryna1,00 łyż. Cukier
KARP PO POZNAŃSKU
  1. Włoszczyznę zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować około 1 litra wywaru.
  2. Do wrzącego wywaru z włoszczyzną włożyć oczyszczoną i podzieloną na porcje rybę, gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
  3. Następnie rybę wyjąć, wywar odcedzić i odparować do 1/4 objętości.
  4. Sporządzić sos: z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić wywarem, dodać wino, pokruszony piernik i zagotować.
  5. Przetrzeć przez sito, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny, dodać pokrojone rodzynki i migdały.
  6. Sos powinien mieć kolor ciemnozłoty. Ugotowane porcje ryby włożyć do sosu i potrzymać na ciepłej płycie około 30 minut. Podawać z łazankami lub z ziemniakami.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*