JAJA ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
30 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
8,00 szt.
Jajek
5,00 dag
Masła
2,50 Szklanki
Mleka
0,50 Kilogram
Szpinaku
10,00 dag
Utartego sera
4,00 łyżka
Posiekanej zielonej pietruszki
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
8,00 szt. Jajek5,00 dag Masła2,50 Szklanki Mleka0,50 Kilogram Szpinaku10,00 dag Utartego sera4,00 łyżka Posiekanej zielonej pietruszki1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
JAJA ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM
  1. Jaja umyć, włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, przełożyć do zimnej wody, po chwili wyjąć, obrać ze skorupek. Żaroodporny półmisek posmarować masłem lub margaryną.
  2. Zamrożony szpinak włożyć do rondla, podgrzewać do chwili rozmarznięcia, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z 1/3 sosu przygotowanego jak niżej. Masło (margarynę) stopić, dodać przesianą mąkę, wymieszać.
  3. Mieszając w trakcie podgrzewania (najlepiej trzepaczką), dodawać powoli zimne mleko. Doprowadzić do zawrzenia.
  4. Przygotowany sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na powierzchni szpinaku ułożyć obrane ze skorupek jaja, zalać pozostawionym sosem, posypać utartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko zrumienić.
  5. Posypać posiekaną pietruszką. Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków posypanych szczypiorkiem. Pożądanym dodatkiem będzie także surówka z rzodkiewki. Będzie to odpowiednie danie na obiad lub kolację.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*