JAJA ZAPIEKANE Z ZIEMNIAKAMI

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
40 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
6,00 szt.
Jajek ugotowanych na twardo
1,00 Kilogram
Ziemniaków
2,00 szt.
Cebule
1,00 łyżka
Tłuszczu
0,50 Szklanki
Śmietany
2,00 łyżka
Bułki tartej
3,00 łyżka
Utartego sera
1,00 łyżka
Masła
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
6,00 szt. Jajek ugotowanych na twardo1,00 Kilogram Ziemniaków2,00 szt. Cebule1,00 łyżka Tłuszczu0,50 Szklanki Śmietany2,00 łyżka Bułki tartej3,00 łyżka Utartego sera1,00 łyżka Masła1,00 szczypt Soli1,00 szczypt Pieprzu
JAJA ZAPIEKANE Z ZIEMNIAKAMI
  1. Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek i cienko poszatkować w plasterki Oprószyć solą i pieprzem, posypać 1 łyżką posiekanej zielonej pietruszki Ułożyć na ogniotrwałym półmisku, posmarowanym masłem lub margaryną.
  2. Ziemniaki ugotować i rozetrzeć na miazgę lub przecisnąć w specjalnym przyrządzie. Posiekaną drobno cebulę zrumienić na tłuszczu. Dodać do ziemniaków, wymieszać
  3. Ułożone na półmisku jaja polać śmietaną i przykryć masą ziemniaczaną. Posypać po wierzchu serem, wymieszanym z tartą bułką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 5-10 minut.
  4. Po zrumienieniu wyjąć, posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem sosu śmietanowego i zielonej sałaty lub surówką z warzyw. Potrawa ta nadaje się doskonale na kolację. Możemy ją również podawać jako drugie danie obiadowe.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*