FASOLA ZAPIEKANA

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
30 minut
Poziom trudności
łatwy
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
40,00 dag
Fasoli białej
2,00 Szklanki
Mleka
2,00 łyżka
Mąki
2,00 łyżka
Masła
2,00 szt.
Żółtka
10,00 dag
Utartego żółtego sera
5,00 łyżka
Posiekanego szczypiorku
1,00 łyżka
Bułki tartej
1,00 szczypt
Soli
1,00 szczypt
Pieprzu
1,00 szczypt
Chilli
FASOLA ZAPIEKANA
  1. Fasolę przebrać, umyć, najlepiej namoczyć na noc w ostudzonej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie. Pod koniec gotowania osolić. Masło lub margarynę stopić, dodać curry lub chilli, wymieszać z przesianą mąką, podgrzać, ale nie rumienić.
  2. Do przegotowanej zasmażki wlewać stopniowo mleko, mieszając najlepiej małą trzepaczką, podgrzać do zawrzenia. Gdy zawrze, odstawić, wymieszać sos z żółtkami, dodać utarty ser. Sos przyprawić do smaku solą, ewentualnie dodać jeszcze nieco curry lub chilli. Sos powinien być zdecydowanie ostry.
  3. Fasolę odcedzić, wyłożyć na żaroodporny półmisek, polać sosem. Sos powinien przykryć fasolę. Powierzchnię potrawy posypać tartą bułką. Wstawić do gorącego piekarnika. Zapiec, rumieniąc na jasnozłoty kolor.
  4. Potrawę podawać bezpośrednio po zapieczeniu, obficie posypaną szczypiorkiem lub pietruszką. Odpowiednim dodatkiem będzie zielona sałata lub surówka z pomidorów, wzbogacona dużą ilością szczypiorku, zielonej pietruszki i kopru.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*