FASOLA W SOSIE POMIDOROWYM

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
40 minut
Porcje
2 osoby
Autor
Opublikowano
40,00 dag
Fasola "Jaś"
75,00 dag
Pomidor
3,00 łyż.
Oliwa
7,00 dag
Śmietana
4,00 szt.
Ząbek czosnku
10,00 dag
Ser żółty
6,00 łyż.
Posiekana zielona pietruszka
FASOLA W SOSIE POMIDOROWYM
  1. Fasolę przebrać, umyć, namoczyć w ostudzonej przegotowanej wodzie, pozostawić na noc. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, pod koniec gotowania posolić.
  2. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórki, obrane pokrajać w plasterki, włożyć do rondelka, dodać olej lub oliwę, osolić, udusić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  3. Uzyskany w ten sposób sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i roztartym z solą czosnkiem. Sos wymieszać ze śmietaną.
  4. Ugotowaną fasolę odcedzić, wymieszać z utartym serem, wyłożyć na półmisek, polać przygotowanym sosem, posypać posiekaną pietruszką.
  5. Amatorzy mogą wzbogacić potrawę dodatkiem pokrajanej w cienkie plastry i lekko podsmażonej kiełbasy albo jaj ugotowanych na twardo. Wyłożoną na półmisek fasolę obkłada się dookoła ćwiartkami jaj lub kiełbasą. Podawać jako danie obiadowe z dodatkiem sałaty.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*