BOĆWINA ZAPIEKANA Z SEREM

No votes yet.
Please wait...
Czas przygotowania
25 minut
Czas gotowania
45 minut
Poziom trudności
średni
Porcje
4 osoby
Posiłek
Kolacja
Autor
Opublikowano
3,00 szt.
Jajko
12,00 dag
Śmietana
0,20 l
Mleko
3,00 dag
Mąka
10,00 dag
Margaryna
20,00 dag
Utarty żółty ser
50,00 dag
Bakłażan
15,00 dag
Pietruszka naciowa
1,00 szt.
Ząbek czosnku
3,00 szt. Jajko12,00 dag Śmietana0,20 l Mleko3,00 dag Mąka10,00 dag Margaryna20,00 dag Utarty żółty ser50,00 dag Bakłażan15,00 dag Pietruszka naciowa1,00 szt. Ząbek czosnku
BOĆWINA ZAPIEKANA Z SEREM
  1. Liście boćwiny lub gałązki portulaki umyć, odrzucić ogonki liściowe boćwiny i gałązki portulaki. Pietruszkę umyć.
  2. Przygotowane oczyszczone liście obgotować, wrzucając wraz z liśćmi pietruszki do wrzącej osolonej wody. Czas obgotowywania wynosi około 3—4 minuty. Odcedzić, przestudzić, posiekać lub zmiksować.
  3. Żaroodporny półmisek lub porcjowe nelsonki natrzeć czosnkiem, posmarować masłem.
  4. Masło (margarynę) stopić, dodać przesianą mąkę, wymieszać, rozprowadzić mlekiem, podgrzewać w trakcie ustawicznego mieszania trzepaczką.
  5. Doprowadzić do zawrzenia. Zagęszczony sos wymieszać szybkimi ruchami trzepaczki z jajami, dodać 3/4 utartego sera i śmietanę.
  6. Przygotowany w ten sposób sos wymieszać z posiekanymi liśćmi, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Amatorzy mogą dodać nieco drobniutko posiekanego czosnku.
  7. Przygotowaną masę wyłożyć na żaroodporny półmisek lub wyporcjować do kokilek, posypać równomiernie utartym serem, skropić stopionym masłem.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec, lekko rumieniąc. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem grzanek lub pieczywa.

Brak komentarzy, bądź pierwszy, aby go zostawić!

Dodaj komentarz

Uwaga: Użytkownicy są proszeni o powstrzymanie się od obelg, przekleństw i wulgarnych wypowiedzi. Zastrzegamy sobie prawo do usuwania komentarzy bez uprzedzenia lub wyjaśnienia.

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są podpisane za pomocą *

*
*